Svensk avundsjuka

Candis / Permalink / 3
Den finns överallt och i alla människor här i Sverige, verkar det som iaf.
Erkänn att ni känt det där lilla avundsjuke stinget när bästa vännen eller bekanten gått och köpt väskan eller något annat som nii kollat på ett bra tag men inte haft pengar eller tid till och inte sagt något om så ingen annan skulle köpa den?!
Eller när någon annan börjar tjäna pengar, bra med pengar. Känns det inte lite orättvist då? Han/hon gör ju ingenting för att förtjäna dom pengarna?
Gubbar som sitter på sina fetto arslen och tjänar miljarder på sina aktier. Visst känns det orättvist?!
Men tänk efter, vem som helst kan börja tjäna pengar med rätt utbildning, vem som helst kan köpa bra aktier. Man kan göra så gott som vad man vill i livet egentligen?!

Men såklart finns de som som inte förtjänar 150 miljoner i avgångslön, det säger jag ingenting om. Men när vanliga människor faktiskt pluggat i några år för att kunna tjäna rätt bra med pengar, då blir folk sura?! Missunnar personen sina framgångar, när de faktiskt kämpat för det?!
Eller de som lyckas med sina aktier, de har antagligen haft ett rejält startkapital, som han först sparat ihop till, innan det som sedan har växt?! Varför ska man inte tycka det är tråkigt för den personen om den sedan förlorar större delen av det han tjänat ihop, flera miljarder. Det han tjänat ihop, antaligen under många många år?!

Eller när den supersnygga tjejen går förbi helt osminkad. Kommenterar man inte alltid hennes utseende då, eller något annat hos henne bara för att man själv är lite avundsjuk?! Jag vet att jag gör det väldigt ofta. Iofs kommenterar jag alla jag ser haha så vet inte om de är svartsjuka eller om jag bara förundras ibland hur folk kan se ut och klä sig. Klart de får göra som de vill, de tycker väl antagligen saker om mig också.

Det är ju faktiskt rätt sjukt. Vet att Natascha Peyre skrivit om något liknande förut att svenskar verkligen missgynnade andra människor sin framgång mm. Håller med henne, utan att tveka.
Missgynna inte andra människor framgång och pengar, vissa kanske FAKTISKT har kämpat och förtjänat det!!

Har jag rätt på vissa punkter eller är jag sjuk i huvudet och trögfattad som vanligt??!
#1 - - Maria:

18 miljoner??? I början av 1900-talet??? Tänk då på att 18 miljoner DÅ var VÄLDIGT mycket pengar!!! Kanske i stil med vad denna gubben förlorade... Jag vet inte, men då var iallafall 18 miljoner väldigt mycket pengar...

Näe, jag är inte ett dugg avundsjuk, varför skulle jag vara det???

Hade jag velat ha aktier och mycket pengar, då hade jag väl skaffat mig det???

Varför hetsa upp dig över MIN åsikt??? Jag ber ingen att ändra åsikt bara för att jag tycker så...

#2 - - ☆ m a l i n .:

Jag håller helt med dig angående den svenska avundsjukan. Men jag tror inte det handlar om att man missunnar folk deras lycka/framgång. Jag har inget bra svar på varför man är en sådan bitch när man ser en naturligt skitsnygg tjej :) eller en hårt kämpande person med bra lön... Men man önskar dem inte otur, det kanske bara är så att man själv känner sig lite bättre av att racka ner lite på dem bakom deras rygg.. Sjukt nog haha.Förresten, hur får du färdig text att ligga i denna textrutan innan man skriver sin kommentar? Jag har testat med attributet "value" men det fungerade inte?

#3 - - Kristina:

Jag håller med dig. Har bott i ett antal andra länder, men aldrig upplevt så stark avundsjuka som här i Sverige - vet inte vad det beror på riktigt. Det går till och med så långt att svenskar uppmuntrar "medelmåttor",så de kan slippa avunden.

När jag växte upp här så tyckte jag ofta att jag fick "skit" för det som var bra hos mig (är tex en person med egen stil & stark utstrålning) & inte förräns jag flyttade utomlands fattade jag att det var BRA saker. Här blir det liksom bakvänt på nåt skumt sätt. Ju mer nån är av något, desto mer blir man tillplattad (och då menar jag inte att vara en narcissistisk idiot, utan verkligen BRA egenskaper...)

Till top