Videoinlägg.. Starka åsikter..

Travel - Österrike 2009 / Permalink / 16
Prat om pengar, prat om småstadssyndromet :)
Tycker du som jag att de verkar vara mer okej och gnälla än och säga att allt går bra??

Småstadssyndromet att alla pratar om alla och ingen kan ta vara på sitt eget liv innan de ger sig in i någon annan?
Tar du åt dig kanske du ska börja fundera lite varför du tar åt dig. Är de för att du själv är en sån person, eller vill du försvara sånna som är så??!
Och ja jag är medveten om att vissa vill bo så och snacka skit om allt och alla. För hur kan man inte låta bli att bry sig när människor, innan man ens vet de själv, säger att man är gravid mm mm. Gillar man att bo så, så gillar man att snacka skit helt enkelt. De är den bilden jag har fått av allt. Jag skulle inte vilja att mina barn växte upp på ett ställe som var fullt av skitsnack och falskhet som de är där. Men jag skulle inte heller vilja att de växt upp i Sthlm eller Gbg! Och man behöver inte dansa på barbordet för att folk ska prata om en i en liten stad, de räcker med att du råka pilla näsan offentligt så pratar alla om det.

Och att flytta. Jag pratar naturligtvis om innan man har barn. Men samtidigt kan man alltid ta med sig barnet när man flyttar innan dom börjar skolan :)

Civilingenjörer är ju inte "fejk" som jag säger, men hoppas ni förstår vad jag menar ;) haha. Får väl komma ett förklara närmare videoinlägg senare för de är alltid folk som missförstår!

 

#1 - - W e b - L i n n . n o:

Åh skjønner hva du mener med små steder og drittsnakk. Sånn er det her jeg bor også. Jeg på på Hvaler noen små øyer på tuppen av norge. Veldig nerme strömstad. Og her snakker de dritt om alle. og selfølgelig er det noen som blir mer snakket om. Jeg har bodd her i 4-5 år eller noe kommer jo egentlig fra Oslo. Men nå som jeg har sluttet å henge med folk så har de begynt å snakke dritt om meg. Aner ikke hvorfor, Men det har bare blitt sånn. Kanskje noe med at jeg ikke er der for å si noe i mot det. Så det har bare blitt til at jeg er for det meste for meg selv. håper en dag de glemmer meg. :P Slitsomt å bo på et lite sted der alle skjenner alle.



Men det med pengene har jeg aldri lagt noe merke til. Men er vel det for at folk blir sjalu over at noen har det bra mens andre sliter hele livet for å lykkes med ser ut til at ting bare hoper seg opp. Det trur jeg da. :P

#2 - - Molly:

Jag tycker att det är helt tvärt om. Jag tycker att folk ser ner på mig för att jag inte har tagit studenten eller har ett bra jobb och/eller mycket pengar.



För mig är det så som människan är. Vi är negativa i grunden och allt negativt är "accepterat" men går det bra för en person eller om någon lyckas så är det orättvist. Det är lite som jag skrev, folk kan inte respektera andras lycka. Man lägger märke till det negativa först och sedan kanske man kan plocka fram det positiva, om ens det.



Jag känner exakt samma sak om småstadssyndrom. Västervik är precis likadant, jag hatar det och det är nästan ingen som kan acceptera det. Jag pallar inte med att alla vet allt om mig (ja, jag har ju en blogg som många läser, men det finns ju vissa dagar eller tillfällen där man vill ha det alternativet att vara anonym), jag vill ha mer space. Jag har till och med fått kommentarer från mina "vänner" som tycker att jag inte har någon rätt att säga så. Jag vill flytta när jag är färdigutbildad, men det går inte just nu. Allt som du säger om det stämmer så jävla bra in på Västervik där jag bor. Folk har för lite att göra och tycker man inte som alla andra så är man en dålig människa.



Åh vad bra du är! Du är en av mina förebilder, verkligen! :)

#3 - - Alisa -[Amor Vincit Omnia]-:

Jag håller fullständigt med dig om allt du säger gumman. men vet du vad allt handlar om i slutända. AVUNDSJUKA och människor som själva inte har viljan och styrkan att verkligen FÖRSÖKA lyckas!

#4 - - Anonym:

Jag vet vad du menar - absolut MEN det finns även de personer som tycker om att bo på det sättet. Där man inte är anonym, där man har vänner nära, där man kan vara spontan på ett annat sätt än vad man kan i en större stad.



I en liten stad kommer man inte ifrån skitsnacket som blir, eftersom att "alla känner alla" men allt handlar om hur mycket du orkar lyssna, bry dig och engagera dig. Väljer du att ta avstånd ifrån det så lovar jag att du inte kommer få någon skit. Folk snackar ju inte skit om andra bara från ingenstans, dansar du på bordet på hotellet eller hånglar med 3 killar samma kväll, ja eftersom att du inte är anonym så kommer det snackas, men det är ju det man får acceptera om man skall bo så. "Skit snack" är ju oftast inte skit snack på det sättet att man tycker folk är dumma i huvudet utan mer skvaller, "vet du vad den gjorde igår" m.m.



Eftersom att du hackar på människors sätt att leva så måste ju även du räkna med kommentarer tillbaka.



Jag bor inte i Filipstad utan har flyttat pga studier och jobb men jag älskar att komma hem och skulle gärna flytta hem till mina barndomsvänner och min familj om jag fick ett jobb där. Att växa upp i en liten stad är det bästa enligt mig för barn, ni pratar jag inte enbart om Filipstad, utan småstäder generellt, och på det sättet vill jag bo när jag får familj.



Men innan dess ska jag dansa på barbord längs avenyn där ingen vet vem jag är. I göteborg kan de inte skvallra om mig som person utan där säger man "Det var en tjej som dansade på bordet i helgen, helvete vad hon .... "



Har du fått tag på en bra gratis sida att kika på serier på? Något du vill tipsa vidare om? /Erica

#5 - - Joysan:

Jag tycker att du har helt rätt. det är liksom inte okej att lyckas, folk har svårt att glädjas med en då. Fats det som är bra med denna jävla jantelag är att mans er vilka som verkligen är ens vänner...och familj :-)...Hihi. Hoppas att ni får en bra helg! Kram/Joysan

#6 - - Joysan:

Ja...precis. Jag tror att det är något som händer i alla småstäder och även fast man till vissa delar alltid blir irriterad på folk som bara mååååste lägga sig i så lär man sig ju med tiden att släppa det. jag tror att många bara är avundsjuka, att de också vill lyckas men inte riktigt kommer till skott. Att folk slutade kommenetra när du flyttade från Filipstad berodde nog på precis det att du faktiskt flyttade...de hittade liksom ingetatt gnälla på då 'fniss'...Kram

#7 - - Elin - Design&Makeup:

Nu hann jag inte se hela videoinlgget men tänkte på de där med människor som pratar om att de har mycket pengar.



Jag tror att de handlar om avundsjuka, alltså att berätta att man har mycket pengar anser vissa som att skryt du vet. Sedan om folk ser ner eller upp på en det handlar oftast från person till person.



Människor är avundsjuka eller så kan de faktiskt vara glada för vad andra lyckats ådstakomma.



Sedan det där med moderaterna, det har ju med moderaternas handlingar och synsätt att göra, inte hur mycket man tjänar för att man vill vara en moderat. Iaf så är det för mig om det där nu gick ihop. :)

#8 - - Anonym:

Hej!

Tänkte kommentera lite (antar att det är det som är meningen, när du har starka åsikter) :)

Förstår hur du tänker angående "småstads-syndromet", men tycker faktiskt att du drar alla över en kam. En del skitsnack om Filipstad kan jag absolut hålla med om, men långt ifrån allt!

Tycker det är synd att du inte fick en bättre bild av Filipstad men det beror nog mycket på att du förmodligen valde/träffade "fel folk".

Det finns otroligt goa , öppna människor som inte alls stämmer in med den bild du ger av "alla" filipstadsbor. Och beklagar att du inte fick/tog chansen att träffa någon vettig person.

Men rötägg, det finns det såklart en del också!

I och för sig säkert i varje stad mer eller mindre...:)



Håller med ovanstående att Filipstad är en toppenstad att växa upp i/bilda familj samt leva i. Närhet till skog, friluftsliv, sjöar, fint centrum där vatten rinner genom stan och mycket mer.

Och jobb, det finns det, (mer än fabriksjobb...)bara man är villig att leta.

Tyvärr är det nog så att de som klagar/inte får jobb är de som inte letar ordentligt och inte kämpar, och har därmed ingen rätt att uttala sig.

Det kan få ingå i småstadssyndromet enligt mig..;)



Jag kan ärligt säga att så som jag har levt i Filipstad, så älskar jag det!

men jag älskar även storstadslivet, och känner att det är ganska sund inställning att inte vara så trångsynt angående mindre städer.



Jag respekterar din åsikt och gillar din blogg.

Passerar du Filipstad tycker jag du kan komma in på en fika, så du ser att det finns en del filipstadsbor som är okej också ;)



Hoppas du njuter av livet i Österrike!

Ta hand om dig!

/ Anna



#9 - - Mats:

De var helt rätt sakt av dej. Vad tycker du om Skåne? å städer som Malmö å Lund? Hoppas att du svara på detta?

Du får ha en trevlig helg.

Mvh Mats

#10 - - p u s s y d o l l:

Sv: Det är bra förslag! :D

Jag har mailat dom, får se om man får svar. :)

#11 - - Lady Gagas fanblogg:

Du har inte hört något nytt om Daisy?....lilla vovven=(

#12 - - Kristina:

Hallo.. Tänkte att det var dags för en kommentar igen (vill inte vara otrevlig och inte skriva när man kollar på din blogg)

Jag tycker att du gör rätt i som låter bli att svara på frågorna gällande H, man har ett privatliv, som man har turen att dela det med flera personer, och dessa personer behöver inte nämnas eller liknande, man behöver inte förklara allt för mycket, dock om det blir så att man känner att man verkligen verkligen behöver säga något, så är de upp till var och en att säga det, men man ska inte behöva dela med sig av allt till vilt främmande människor som inte ens känner en,



Och de som känner att de är otroligt roligt att veta allt om alla de lider lite av skvaller syndromet, (vissa mer än andra) de är därför kändisarnas liv viks ut så pass mycket, för att de flesta har en liten skvallerådra där de är roligt att veta lite om andras liv. Jag själv lider av skvaller ådran, Jag tycker att de är roligt att läsa om kändisarnas liv, dock får man ta allt med en nypa salt. Och jag tycker även att det är roligt att läsa andras bloggar, dock tycker jag att dina videobloggar slår allt för de är härligt att lyssna på och höra hur du uttrycker saker och ting, för lets face it, om man läser en text så kan de antingen falla platt till golvet eller låta som man är skit förbannad trots att man egentligen är jätte glad, uttryck i text kan ibland vara missvisande (kanske låter konstigt, men så anser jag att de är) Därför tycker jag att de är mer intressant med videobloggar =)



När de kommer till småstadsskvaller så är de hemskt! HEMSKT! Jag bor en bit ifrån borlänge, en liten by som i dessa trakter är ganska stor (om man jämför vart jag egentligen kommer ifrån) Och pratet här är hemsk, allt förstoras upp 10000 gånger och de flesta blir vid något tillfälle uthängd för ens handlingar etc, och de suger. Men ja, man får helt enkelt hålla sig för sig själv om man inte ska råka ut för elaka kommentarer etc, Jobbigt. Men för mig är det ganska lugnt, jag är en av de personer som har guldfiskminne så för mig är de : alla känner apan, men apan känner ingen.

Men men..



Och när de kommer till pengar och framgångar så är det avundsjuka och känslan av att de är orättvist, men samtidigt tror jag att de ligger lite i dålig självkänsla, man kan själv ta sig så lång man vill om man är beredd att kämpa för det, man kan utbilda sig för att få bättre jobb och som du sa: man kan flytta. Man kan kanske bli avis på de som spelar på lotto och vinner drömvinsten, men de kanske har spelat 1000 gånger, och spenderat x antal kr innan de vinner och de är en chansning, man ska inte hålla på att jämföra sitt liv med andras och bli grön av avund om man inte är beredd att göra något åt det? Det finns de som har de värre, och när allt kommer till kritan, så är de ens egna liv man lever.



Oj de blev långt och jag tror jag vimsade bort mig själv lite i de hela, men jag kan dra som slutsats att: jag håller med! (hade blivit mycket kortare om jag bara skrev de...)

#13 - - Katta:

Är absolut inget negativt jag menar, men tänk på att många (t.ex jag) vill flytta ifrån Filipstad men har svårt att få ett jobb som gör det möjligt.

Är ju inte bara till o flytta o hoppas på det bästa, utan det gäller ju att ha jobb först, tyvärr.. Sen har ju jag(och antagligen fler med mig) även den anledningen som hållt mig kvar min familj & sambo som alla har fast jobb här. Man blir ju och fundera på om man verkligen vill och kan (känslomässigt) lämna alla nära o kära o stå helt själv sedan, då jag vet att min sambo inte följer med vid en ev flytt. Och sen är jag är väldigt beroende av min moder, Då jag mått väldigt dåligt psykiskt (och gör ännu vid minsta motgång) så är det viktigt för mig att ha henne nära när allt annat rasar.



Fast håller med, jag tkr inte heller om skitsnacket i denna stad. Men samtidigt så står jag ut med det och låter dem ha sitt "roliga", har lixom lärt mig att det är dem själva som har mest att förlora.. Herregud, jag har ju suttit på både psyket och behandlingshem om man nu ska lyssna på folket här :D asg (lika kul varje gång jag tänker på dem gångerna ja fått höra det) Men mår dem bra av att tro det så får dem de :D

#14 - - Emelie:

Jag blir lite irriterad av ditt utlägg ang tt flytta osv. Alla har inte bara sig själva att tänka på. Man han barn man har hus och nöjer sig med att jobba på en fabrik för att man får ett bra liv utanför då. Industrilöner är jättebra och man kan absolut göra saker och mina barn behöver inte sakna ngt.



Blir jag asrbeslös så kan jag inte bara flytta. Jag KAN inte slita upp mina barn från sitt hem, sina vänner, sin trygghet.. Mitt hjärta skulle gå i kras!



Vill bara visa en annan vinkel på saker och ting. Alla har inte dom möjligheterna som du tycker..

#15 - - Maria:

Jag tror att skitsnack förekommer ÖVERALLT, även i STORA städer som Sthlm & Gbg, det är bara det att det syns mera i en liten stad iomed att man oftast vet vilka alla är, även om man inte känner alla...

Skitsnack och rykten kommer man ALDRIG komma ifrån, det finns överallt...



Håller med några föregående talare om att man faktisk kan välja vad man orkar lyssna på och engagera sig i... Uppenbarligen engagerade du dig i att bry dig om allt skitsnack iomed att det stör dig så himla mycket fortfarande... Tom så mycket att du skriver om det i din blogg nästan 1½år efter att du flyttat från Filipstad(antar att det är här du menar iomed att du vantrivdes så efter att Sofia gick bort och skrev en hel del om det i bloggen fram tills ni flyttade)...



Jag håller med till viss del i det du skriver, men det finns många här i Filipstad som INTE är rötägg oxå... Trist bara att du skulle råka på dom som var såna skvallerbyttor, rötägg och skitsnackare...

Jag kan ärligt säga att jag ALDRIG svikit mina vänner eller pratat skit om dem... Inte ens de ytliga vännerna/bekanta har fått ett enda ont ord om sig från mig... Nej, jag håller käften istället, det är inte värt det, man blir bara hatad av folk... Visst har jag drabbats av skitsnacket oxå, men jag har valt att inte bry mig längre om det... Det skadar bara dem själva, som snackar all skit, i slutändan ändå...

Hörde tex att jag legat med min killes bästa kompis när jag och min kille hade ett break, dessa rykten uppstod pga att jag och killens kompis då var i samma situation som varandra(dumpade), så vi stöttade varann och pratade om det med varandra och umgicks ENDAST som kompisar... Vi(eller åtminstone jag) orkade inte bry mig... Trodde de på sånt så fick de väl göra det då... Det hade väl inte dom med att göra heller om det nu skulle ha vart så??? Hörde oxå att jag då hade legat med en annan av min killes kompisar, då efter en fest, men han SOV bara över hos mig, INGET hände, dock gick det rykten om det...



Jag tror att i en större stad blir man omtalad, om man gör nåt som nån ser, som "jag såg en tjej häromdagen som gjorde si och så"... I en mindre stad känner oftast alla varandra(som jag sagt en gång förut) och då blir man juh omnämnd med namn... Pga enkelheten, och att en del går igång på ryktesspridningen...



Jag trivs i Filipstad, det är en trevlig liten stad(folket är generellt sett trevliga) och om man kommer utifrån(vet att du är från Borlänge och utifrån, men de flesta säger så) så är det oxå en väldigt fin stad med nära till allt(som turisterna säger), men efter min utbildning på Bergsskolan så lär jag inte få något jobb häromkring, tyvärr, så då blir det att flytta härifrån...

Vore det inte för att jag ska utbilda mig inom just det området som kräver flytt(ja de vet ju du allt om =D) så hade jag gladeligen bott kvar i Filipstad pga många anledningar... Familjen, mina underbara vänner och just det att det är nära till allt... En timme med buss och du har allt som inte finns i Filipstad, i Karlstad(eller Kristinehamn om man hellre åker dit)... Och det tar ca 30 min från ena hörnet av stan till andra sidan, UNDERBART, tycker iallafall jag...



MEN alla tycker juh olika och jag har bara gett min åsikt nu och jag menar INGET negativt med det jag skriver och vill heller inte verka otrevlig!!! Hoppas inte jag fått dig känna så...

#16 - - Linn:

Jag gillar dina videoinlägg. Fattar inte hur du kan prata i typ 10 minuter med kameran, du gör det jävligt bra! :) när jag försöker blir det bara massa skratt och "öh öh öh" haha :D och ja,g håller med dig för jag har bara bott på småställen o alla tror att dom känner en o dömer en utifrån skitsnack det hört ;P

Till top