V 39 ♥

Graviditeten / Permalink / 3

Viktiga hormoner. Barnet fortsätter förberedelserna inför den stora dagen. Barnets endokrinsystem, som ansvarar för hormonproduktionen, gör sig redo för förlossning. Bebisen kommer att utsöndra mer stresshormon under förlossningen än någon annan gång i livet. När den kommer ut ur livmodern hjälper dessa hormoner till att ta hand om kroppen utan moderkakans hjälp. Denna enorma förändring kräver massor av arbete och energi, men barnet kommer att vara redo.

Första andetaget. även barnets lungor fortsätter att utvecklas ända fram till födseln. Just nu arbetar lungorna fortfarande hårt med att tillverka surfaktant, ett ämne som ser till att lungornas luftblåsor inte klibbar ihop när barnet tar sitt första andetag.

Gaphals. "Nu kommer mitt första skrik!" Precis efter det första djupa andetaget kommer ett oftast ett skrik. Ljudet av ditt barns skrik är en bitterljuv upplevelse – ingen tycker om att höra ett barn uttrycka rädsla eller obehag, men ett högljutt skrikande betyder också att andningen fungerar bra. ännu kommer inga tårar, tårkörtlarna börjar inte producera tårar förrän barnet är några veckor gammalt. Och även om barnet inte börjar skrika när det kommer ut behöver man inte vara orolig. En del barn skriker helt enkelt inte när de föds. Det viktiga är att andningen kommer igång.

 

Rätt eller fel? Du kanske redan har känt av förvärkar, d.v.s. kroppens sätt att öva inför den verkliga prövningen. När graviditeten gått så här långt kan det vara svårt att känna skillnaden mellan dessa sammandragningar, som också kallas falska värkar, och de riktiga förlossningsvärkarna. Men låt dig inte luras av namnet – falska värkar kan övergå i riktiga värkar på bara några minuter. Ta tiden mellan sammandragningarna, och när de kommer regelbundet med sex-sju minuters mellanrum i minst en timme är det dags att ge sig iväg till förlossningsavdelningen . Man kan välja att bara åka in eller också ringa och fråga om det är något man är osäker över. Om vattnet går eller om du får en blödning bör du ringa eller åka in med en gång. Det är svårt att säga när det är dags att ge sig av. Der viktigaste är att du själv känner efter vad du känner dig mest trygg med. En del blir lugnare av att åka in till förlossningen, andra mår bättre om de stannar hemma så länge som möjligt.

 

- - - - - ♥ - - - - -

 

Cravings: Inget jättespeciellt just nu. Sug efter typ grönsakssoppor haha :D och så Special K'n där haha.

Krämpor: Kan nog kyssa mina bra nätter farväl nu. Revbenen på högra sidan dödar mig. Kan ligga i ca 1 h sen har jag så ont att jag måste sätta mig upp. Inatt gick jag och halvsatt i soffan och lyckades somna på nåt sätt. Slutade med att jag vaknade av smärtan iaf :(( magen gör ju ont också för att man ligger som ett jäkla mongo. Lyckades iaf somna lite på dagen så det är väl det jag får ställa mig in på att vila så mycket jag kan under dagarna.

Övrigt: Var hos BM idag och allt såg bra ut. Förutom att hjärtslagen hos bebis låg på ca 170/180. Fick sitta och vänta en halvtimme och lyssna på hjärtljuden igen och då var det normalt :) hade nog att göra med att hon hade en under utbildning med sig som också fick klämma och känna. Bebis blev nog lite irriterad för det buffade och knölade som bara den efteråt. Hade inte gått upp något mer runt magen. Ligger på 34 cm ungefär.

#1 - - Linda:

Oj vad tiden går! Tycker det var nyss du berättade att du var gravid :) Men vilken rund och fin mage du har! Sådär länge gick aldrig jag, Pellan föddes i 37+4, så det skiljer förvisso bara några dagar. Men jag håller tummarna för att er parvel tittar ut snart :)

Och en annan sak, jag har övergett blogg.se och min eleldesign. Kände att det var dags att uppgradera mig lite, så nu bloggar jag under nytt namn. Men det är samma innehåll, bara ett annat alias :) Kika gärna in och var med i min tävling - kanske kan passa bra i ett barnrum ;)

Kram på dig

Svar: Det har verkligen gått sjuuukt fort. Speciellt den sista tiden. Vad hände med alla månader?Åhhh jag önskar att de kunnat sätta igång nu, är så trött och har så ont hela tiden nu, vill bara veta om lilla bebisen mår bra också <3
Sara Eriksson

#2 - - Marlene:

Nu är det inte länge kvar:-) jag födde min dotter 38+5 :-) spännande dagar/veckor framöver!

Svar: Försööööker inte se mig blind på datumet haha, men det är verkligen svårt nu. Kom uuut :D
Sara Eriksson

#3 - - Madelene Englund:

det är så kul att få ta del av resan så här:)

Till top