V 33 ♥

Graviditeten / Permalink / 2

Skarpa sinnen. "Alla mina sinnen fungerar nu!" Ditt barns hjärna utvecklas fortfarande snabbt, och alla fem sinnena börjar nu bli redo för livet utanför livmodern. Vid det här laget kan bebisen se den vätskefyllda världen runt omkring sig. Den kan också känna när den tar tag i sin tå eller suger på ett finger, känna smaken av fostervattnet den sväljer och höra dina hjärtslag, din röst och de kurrande ljuden från din mage. Det finns visserligen ingen luft i fostersäcken som kan sprida dofter, men om det gjorde det skulle bebisen också kunna känna dofterna i sin omgivning.

En huvudfråga. På grund av att hjärnan växer så mycket har omkretsen på barnets huvud ökat med över en centimeter bara den här veckan.

ät ordentligt. Nu är det extra viktigt att man tänker på vad man äter. Barnets protein- och fettbehov är som störst under de kommande veckorna, så se till att du fortsätter äta en balanserad kost. Barnet är nu 42 cm långt och väger mer än 1,8 kg, och vikten kommer att fördubblas under de närmaste sju veckorna. Läs äta för två för information om vilken sorts mat som ger dig och ditt barn bästa möjliga näringstillförsel.

 

 

Viktökning. även du ökar förmodligen i vikt – ungefär ett halvt kilo i veckan. Du kommer att fortsätta gå upp i vikt ända fram till förlossningen. Försök inte att stoppa viktökningen även om du väger mer än du hade hoppats på. Barnet behöver de extra kilona nu. Du har gott om tid på dig att gå ner i vikt efter förlossningen.

 

Problem med handlederna. Om dina handleder och fingrar värker eller känns stela och avdomnade är detta inget onormalt. Många gravida kvinnor utvecklar karpaltunnelsyndrom, som kännetecknas av en svullnad runt nerverna i handlederna. I vanliga fall orsakas karpaltunnelsyndrom av monotona rörelser, som t.ex. arbete vid dator, men i ditt fall beror det på vätskeansamling i kroppen. Karpaltunneln, röret som leder nerverna från handleden till fingrarna, fylls med vätska, precis som fötterna och fotlederna. Smärtan och svullnaden försvinner med all säkerhet efter förlossningen. Under tiden finns det några saker du kan göra för att lindra symtomen. Om besvären kommer på natten, vilket är vanligt, kan du ändra sovställning så att du inte belastar händerna eller handlederna. Försök om möjligt att undvika monotona rörelser, som exempelvis datorarbete och pianospelningVar noga med att berätta för din barnmorska om all sorts smärta du upplever under graviditeten.

 

- - - - - ♥ - - - - -

 

Cravings: Alla sorters melon :)

Krämpor: Fortsätter med allt som vanligt haha.

Övrigt: Hur mycket kan en bebis hicka egentligen? :) har nu mindre än 2 veckor kvar på jobbet också. Ska bli skönt att få gå hemma & förbereda både mig själv och hemmet mer. Samtidigt kommer jag sakna det såklart.

Bebisen knölar och rör sig som bara den och det är så roligt för H känner massor :))

#1 - - Anonym:

Alltså, har nu sett några bilder på bebismagen och måste bara fråga vad det är för rött streck du har på sidan?

Svar: Operationsärr efter en njuroperation jag gjorde när jag var 8 månader gammal.
Sara Eriksson

#2 - - Marlene :

Skönt när du inte behöver jobba mer och bara kan vila upp dig inför ankomsten :-) jag blev sjukskriven för ett tag sedan och trodde tiden skulle gå långsamt men så skönt att kunna vila ordentligt, speciellt för ryggen!:)

Svar: Ja det är faktiskt otroligt skönt att bara gå hemma och fixa och dona. Jag trodde också jag skulle bli uttråkad och att det skulle gå så långsamt :) men icke.
Sara Eriksson

Till top