Ett besök på förlossningen..

Graviditeten / Permalink / 5
Något som jag varit/är rädd för, så länge jag kan minnas, är sjukhus. Allt hänger ihop med min njuroperation och alla återbesök jag fick göra som liten. Nålsticken, doften, inredningen, människor i rockar. Kan vara svårt för någon som inte är rädd att begripa hur man kan vara rädd för något sådant.
Det är en orsak till varför jag inte velat ha barn tidigare, jag har inte varit redo. Jag är mer rädd för att åka in till sjukhuset än själva födseln i sig.
Jag ser sjukhus som ett ställe som bara gör en illa kort och gott.
 
För att komma till sak, jag berättade ju detta för min BM och hon ordnade så jag fick komma till Auroramottagningen på Östra Sjukhuset och se förlossningen och prata med en av barnmorskorna där.
Det var väldigt skönt att innan få se hur vi skulle gå tillväga när vi kom dit, hur rummet såg ut, att vi kunde ta med oss t ex doftstickor att ha på rummet för att få en annan upplevelse eftersom dofter kan få oss att minnas mycket negativt, som i mitt fall. Vi fick klämma och känna på sugklockor, se vad alla slangar på väggarna var mm mm.
Eftersom jag dessutom är nål och stickrädd så skrev hon även upp att jag skulle få Emlasalva när jag kom in i lugn och ro. Emla på handen och sedan kanyl OM värkstimulerande dropp skulle behöva sättas i + Emla på ryggen OM jag skulle vilja ha EDA. Allt i lugn och ro för att jag skulle kunna få en sån lugn och bra upplevelse av allt som möjligt. Allt kommer skrivas ner i min journal som de sparar där, så när jag ringer så ser dom det och de ser också att jag i möjligaste mån vill komma till Östra och inte till Mölndal. 
Det kan ju inte jag bestämma, men det är en önskan och jag hoppas verkligen att det blir så.
 
Sen vet man ALDRIG hur jag reagerar när det väl sätter igång såklart. Jag kanske blir totaaaalt coollugn och inte bryr mig ett dugg? Jag kanske får panik och vägrar åka in överhuvudtaget? Jag vet ju inte.
 
Men det känns väldigt skönt att få ha sett rummen, sängen och veta vad som finns där. Dessutom var det jättelugnt när vi var där nu, 4 st låg på förlossningen och det var inte ett ljud någonstans. Jag har alltid föreställt mig skrik, panik och stress. "Dödsskrik" i korridorerna t ex.
 
Känner mig lugnare nu och min BM är verkligen en ängel som gav mig den möjligheten att få åka och hälsa på.
 
När vi var påväg därifrån kom det in ett par som skulle läggas in :) undra om de har fått sin bebis nu?
#1 - - Alisa:

Otroligt bra att du fått möjligeten till det! Det hjälpe rmycket och stillar din oro, även om möjligheten finns att när det väl kickar in så har du glömt all rädsla :)

Vi fick besöka neo en tid innan Nathan togs ut och även d hjälpte en aning :) Man visste vad som skulle komma på ett konstigt sätt, även om det var FULLT främmande!

Svar: Ja verkligen. Känns skönare inom mig att jag sett allt och fått en något bättre bild av allting. Det hjälper nog mer än vad man tror <3
Sara Eriksson

#2 - - Mette:

På mig har de alltid satt en "ingång" vad heter det?! I handen... ifall man behöver någon typ av dropp eller liknande precis när man kommit in?!

Angående emlakräm på ryggen, i det stor hela så märke rman inte av någon nål. Du ligger med ryggen mot narkosläkaren & har fullt upp med onda värkar.. jag kände ingen skillnad på nål eller värk - trodde jag skulle tycka dte var skitläskigt med eda, men ja - jag hade fullt upp med allt annat ont.

Känner du inte någon typ av trygghet med hjälp av barnmorskorna, de flesta är alltid så ödmjuka & peppar, klappar, skojar & verkligen hjälper till. De verkligen förstår sig på & du ska se att det är så skönt. Så jag hoppas du kommer få en positiv upplevelse även fast sjukhus inte är så skoj.

Svar: De verkade inte göra det här, utan den sattes in OM det behövdes, så lät det på henne iaf :)
Det är stor skillnad på att man märker den och att man VET att det är en nål där. Tanken på att det ska in en stor nål i min rygg ger mig nästan panik. Även om inte emlan hjälper ur själva bedövningssyftet så hjälper den kanske min psykiskt, att jag inbillar mig att det är den som gör jobbet, fast det är något annat, som värkarna :) sen är det som sagt inte säkert att jag ens tar den. Men allt för att stilla rädsla och ångest tar jag gladeligen emot.

Jag vet inte :) har ju aldrig varit i den situationen att jag behövt en sådan slags hjälp. Barnmorskor är ju inte läkare heller, vilka jag inte har bra erfarenheter av, så det är bara att vänta och se helt enkelt.
Sara Eriksson

#3 - - Nelia:

Vi kom in runt 5 på morgonen och W föddes inte först kl 20.16 och på den tiden vi var på förlossningen va det lugnt mestadels, enda gången jag skrek var när epiduralen avtog o jag behövde påfyllning samt när det va dags att trycka ut ungen, fast jag skrek inte jag brölade säger min man haha fokucerad bröl brukan säga haha :) Rösten gav mig styrkan på något sätt. Men trodde också det skulle va skrikigare, man ser ju det ofta på tv och filmer osv, men så behöver det inte vara :)

Svar: Hehe det där brölandet hörde vi om på profylaxen haha :D Jaa jag har någon hemsk bild av alla dessa En unge i minuten mm. Därför jag aldrig kollar på sånna program, det skulle nog göra mer skada med mig än nytta :P
Sara Eriksson

#4 - - Mette:

Ahh förstår! Ja det är klart emlakrämen hjälper då!

Ursch tråkigt att höra att du haft dålig upplevelse av läkare, men barnmorskor brukar vara underbara - så du får säkert en jättefin upplevelse!

Svar: Det kommer gå så jättebra tror jag :) jag måste tänka så haha.Ja nej usch, mina upplevelser har skadat mig lite. Det blir bättre och bättre, men det är en lång väg kvar <3
Sara Eriksson

#5 - - Nelia:

Profylaxen va min grundsten, fastän vi bara tog den hemma onlineversionen va jag väl förberedd och fick beröm av barnmorskan, målbilden, andningen, hela allt var verkligen något att använda sig av. Läser dina svar till andra om epiduralen, när jag fick den hade jag så starka värkar + tagit lustgas så jag var lite väck, och helt ärligt handen på hjärtat jag minns inte ens att jag kände över huvudtaget när dom satte in den, och jag fick alltså ingen emla salva på utan dom körde bara rakt på. Men man är så inne i värkarbetet och andningen, och så räknandet, haha för varje värk håller ju bara visst länge så vi räknade ner det kändes lixom bättre för snart snart tar den slut, så jag var lixom helt inställd på annat. Men när den verkade, oh lord, det var som om någon tog ett trollspö och tog bort allt! Jag tror det kommer gå finemang för dig! :)

Svar: Känner att jag boooorde träna mer på det. Det hjälper ju inte att bara kunna det, man ska orka andas så också :) och det känns som att jag ändrar målbild hela tiden från dag till dag :)Nej jag tror inte jag heller kommer känna den OM jag tar den, men det kan lugna mitt psyke lite med den där salvan :))
Blir så peppad av allas historier och det känns verkligen skönt. Var verkligen verkligen vettskrämd INNAN jag blev gravid, men nu känns allt mycket bättre och lugnare :)
Sara Eriksson

Till top