V 36 ♥

Graviditeten / Permalink / 1

Vilket härligt ljud. Ditt barn älskar att höra dig läsa eller sjunga. Studier visar faktiskt att nyfödda barn föredrar ljudet av mammans röst framför andra röster. Inom forskningen har man också kommit fram till att spädbarn tycker om att höra sånger som spelades eller sjöngs för dem när de låg i livmodern. Det är aldrig för sent att börja: ägna en stund varje dag åt att lyssna på en CD eller ett band du gillar, sjunga din favoritsång eller läsa en saga för ditt barn. Barnet kommer att tycka mycket om den här speciella stunden ni tillbringar tillsammans, oavsett om det ligger i din livmoder eller i din famn.

Det flexibla huvudet. Ditt barns huvud är speciellt utformat för att passera genom den trånga livmoderhalsen. Skallens ben är ännu inte fast sammanfogade, och denna lösa konstruktion gör att barnets huvud är väldigt anpassningsbart, så att det kan pressas igenom förlossningskanalen utan att vare sig du eller barnet skadas. Skallens ben kommer gradvis att växa ihop under barnets första levnadsår.

Vikt och längd. Ditt barn väger nu mellan 2,5 och 2,7 kg och är cirka 48 cm lång.

 

 

 

Tätare kontroller. Från och med nu och fram till förlossningen kommer du att göra täta besök hos din barnmorska. De flesta mödravårdscentraler vill att du från och med vecka 36 kommer på kontroll en gång i veckan, så att de kan hålla koll på eventuella förlossningstecken. Din barnmorska kontrollerar också ditt blodtryck och att du inte har protein i urinen. Förhöjt blodtryck och protein i urinen kan vara tecken på havandeskapsförgiftning, ett tillstånd som kan vara riskabelt både för dig och för barnet.

 

Större och större. Din livmoder är nu tusen gånger större än normalt. (Detta kanske inte är någon överraskning, eftersom den nu ligger under din bröstkorg, vilket gör det allt svårare att andas!) Du har förmodligen gått upp 10 till 15 kilo vid det här laget. Under de närmaste fyra veckorna går du troligen bara upp något eller några kilo till. Många kvinnor går inte upp någonting under graviditetens sista månad. Det kanske inte bara är din livmoder som växer. även om ödem (den medicinska termen för svullnad orsakad av överskottsvätska) inte har varit ett bekymmer tidigare, är det möjligt att du binder mer vätska under den sista månaden av graviditeten. Ta en vilopaus med fötterna placerade högt eller ligg på vänster sida så ofta du kan. Båda dessa ställningar ökar blodcirkulationen och får fart på vätskan i dina leder.

 

- - - - - ♥ - - - - -

 

Cravings: Haha fortfarande Kellogs Special K med iiiiskall mjölk & alla former av juice.

Krämpor: Det är verkligen från dag till dag. Men promenaderna hjälper lite mot foglossningen tycker jag. Ibland har jag punktsmärtorna vid magen men min barnmorska tyckte inte det var något konstigt med tanke på hur spänd min mage är hela tiden.

+ att jag alltid har lite ont och är öm efter MVC-undersökningarna.

Övrigt: Var på koll på MVC idag. 1 cm mer på magen, följer kurvan preciiiiiis i mitten. Nytt blodprov också pga Rh Negativ. Tur att Emlasalva finns. Skulle vilja smörja in hela nederdelen med det vid förlossningen hahahha :D Bebisens hjärtljud lät jättebra & hon trodde nu att hen hade fixerat sig. Vilket kan förklara endel som händer i nedre regionerna just nu haha, inget mer sagt om det :D

 

H har även hört hjärtljud när han lyssnat på magen. Skulle gäärna också vilja höra, men jag har ju sparkarna och rörelserna istället. Känns otroligt mycket i magen just nu och så fort jag stannar upp eller sitter ner så rör det sig där inne för fullt :) otroligt häftigt.

 

Sova på vänster sida är en ooomöjlighet. Får sån jäkla magknip, har alltid fått det, & bebisen far runt med armar och ben och tycker inte om när jag ska ligga som "rekommenderat". Höger är min sovsida utan tvekan :P

#1 - - Mette:

Hihi jaduuu tänk om de vore så lätt som å smörja in härligheten med lite emlasalva ;)
Tacka vet jag lustgas & med andra barnet tog jag även eda.....

Såååå farligt är det inte å föda barn, det är coolt!!! Å jag e avis....

kram =)

Till top