Hur det är att bo i Österrike..

Travel - Österrike 2009 / Permalink / 24
Det ramlar in massa frågor om hur de är att bo i Österrike och jag tänkte skriva ett inlägg om det nu. Skillnader, likheter. Vad som är bra och dåligt :) hoppas ni får en liten bättre bild av hur de är att bo här. Har ju varit lite luddig med hur de faktiskt är att bo här. Ska ju nämna också att såhär upplever jag hur det är i Innsbruck/Tirol!!

- Varning för långt inlägg -
Sånt jag har märkt varit annorlunda.

Alla berg,
man ser inte horisonten här för alla berg som ligger runtomkring. Har hört att endel som flyttar hit kan ofta inte bo här för att de får nästan som en klaustrofobisk känsla i kroppen av att aldrig kunna se längre än bergen. Otroligt vackert är det och bergen vi har bredvid husen är högre än Sveriges högsta Kebnekaise hehe!
Språket. De som tror att man pratar tyska här tror helt fel. Ofta förstår nästan inte ens tyskarna österrikare, så då kan ni ju föreställa er själva hur dom pratar. Servus är t ex hej/tjenare på österrikiska och de säger inte Danke utan Danche. Så när dom pratar snabbt fattar man noll.
Stängt på söndagar. Matvarubutiker, köpcentrum mm är stängt på söndagar. Man kan dock hitta restauranger öppna inne i stan men glöm att handla mat för hela veckan, de får man göra på lördagar eller måndagar.
Kassor i matvarubutiker. De har korta Lidl kassor. Vilket gör en enoooormt stressad och man får i princip slänga ner alla saker i vagnen och bara hoppas att ingenting mosas eller krossas. Det kan vi snacka puckat system.
Frukt och grönt. I sverige väller det över och här är nästan allt gammalt och de finns inte alls lika stort utbud.
Godis & snacks. Milka är ju som Marabou ungefär, något godare. De har inte mycket olika smaker om man tänker efter, ungefär som hemma, dock har dom mer körsbär, vilket jag älskar. På chips och dylikt har de oftast två smaker, paprika eller lättsaltat :P skittråkigt men man blir ju inte lika sugen på chips. Dock finns mina favoritchips här nere och de är av paprika smak!
Klädbutiker. H&M har samma utbud här som hemma. Många tror att de ligger efter men de gör dom inte längre iallafall. Annars så är kläderna här inte superduper snygga i dom butikerna som är typiska för österrike och lila är en stor favoritfärg, finns till och med butiker som enbart säljer lila kläder och accessoarer!
Kan inte så mycket engelska. Detta är fruuuuuktansvärt frustrerande och blir lika irriterad varje gång någon inte kan engelska, speciellt när dom jobbar i butik. Men tack och lov är de flesta som jobbar i de stora turistbutikerna bra på engelska, men de beror också på hur gamla dom är, helt klart.
De tittar inte på filmer på bio med originaltalet. Detta är nog det mest idiotiska med hela österrike och tyskland. De finns inga nya filmer som visas på bio med originaltal, bara dubbat tyskt skit. Fattar inte hur man kan förstöra serier och dylikt genom att dubba det. Dom vi umgås med har ALDRIG sett en film med originalspråket på bio, vilka mongon! Inte ens när de köper DVD:n så kollar dom på engelska utan bara på tyska! Konstigt att dom inte börjar dubba musiken också :P
Trafikvett. När man ska till vänster i en rondell, ellerhur ligger man i vänsterfilen då? Inte här :P vet inte om de lär sig fel eller om de ska vara så. Krocka kommer man göra någongång iaf! De har inte heller någon koll när de kör, de bara blinkar, svänger ut och så ska dom som kommer i full fart bakom bromsa.
Enorma hus. De flesta "villor" man ser här är med två våningar, MINST. Tror jag sett en enplansvilla hehe. Vågar inte ens tänka på hur mycket de största husen kostar. Både att köpa och värma upp på vintern. Skulle vara lite skoj och bygga ett Österrikiskt hus i Sverige faktiskt.
Röker inomhus. De röker överallt, inne i köpcentrum, cafeér, restauranger mm mm. De säger att dom har rökfria zoner, men tro mig, de är allt annat än rökfritt. Supertråkigt för alla vill inte lukta askkopp när dom kommer hem!
Hundar får följa med i princip överallt. Restauranger, cafeér, köpcentrum mm. Hundar är inte förbjudna inomhus. Undra egentligen om någon överhuvudtaget har astma eller allergi här?! Tack och lov att jag inte känner av djur så mycket som jag gör, men med röken är det värre med tyvärr.
Källsortering. Plast i en påse, papper mm i en annan och kartonger och farligt avfall i en tredje och så den fjärde är kompost. Tycker de är jättekul att de källsorterar så bra som dom gör här :) så borde de vara mer i sverige! Källsorterade alltid när jag bodde i lägenheten i Borlänge.
Otrevliga tanter. Väldigt många tanter är verkligen otrevliga haha vet inte hur det kommer sig men dom är snäsiga och griniga och speciellt när man inte kan språket och ofta när dom jobbar inom matvarubutiker eller snabbmatsställen. Men så är de ju hemma också oftast. Men undra varför de kommer sig att de som jobbar inom personligservice ska vara otrevliga? Hahaha!

Lite annat:

Skrivs och pratas INGENTING om svininfluensan eller om att vaccinera sig. Inte alls samma skräck som hemma i sverige. Väldigt kul att se och de är lika roligt varje gång svenskar skriver på sina bloggar om influensan eller schweinegrippe som det heter här.
De finns heller ingen "rosa bandet hysteri" som det är hemma i sverige. Eftersom jag älskar rosa så tycker jag det är lite tråkigt men samtidigt får man en annan syn på allt, även där är det hysteri med saker som ska handlas och alla företag ska gå ut med att sälja rosa prylar. Inte för att bota cancer, utan för att de själva ska tjäna pengar och gå med vinst!

Detta är vad jag kommer på nu, men kommer säkert på mer sen!

 #1 - - Jennie:

Vad roligt att få läsa om detta, kul att höra skillnaderna.. Sjukt det där med att de dubbar allt!!!

#2 - - ElinArmour:

Guuud vad fina bilder!!

#3 - - K a j s a j i . c o m:

Det där med Danche är ju en sak som dom säjer bara i Tirol, min pojkvän säjer Danke som vanligt. Däremot i övrigt med språket, det är ju en helt annan grej än tyska. Som du säjer så förstår ju inte tyskarna dom så bra men dom förstår tyskarna utmärkt då det är det språket dom lär sej i skolan och lägger på accenten.Jag älskar annars österrike, även om dom har lite konstiga regler. Det jag ogillar jättemycket är att dom har horhus och att det är helt normalt att folk går dit. Dom skäms inte ens över det. Jag måste typ tvinga Markus att uppfostra våra barn att det är FEL med prositution om jag ska flytta till Österrike för det accepterar jag absolut inte!!

#4 - - Elin - Design&Makeup:

Man ska väl inte gnälla på dem att de inte kan engelska, de omringas ju inte av det så som vi gör. Har de engelska i andra språk i skolan?

#5 - - Malin-mmcs:

Vilket härligt inlägg!! Det är så himla kul o läsa, för det är mkt jag håller med om eftersom vi är ofta i österrike o dels har man hört mkt från Syrran... det med att de inte snackar tyska håller jag med om, hade tyska i skolan, men när syrran börjar snacka med sina kompisar där nere fattar jag NADA!!! =)

#6 - - p u s s y d o l l:

Vad roligt att läsa om allt det där :)

& jag måste säga att bergen ser otroligt vackra ut! Nu vill jag dit. :)

#7 - - Emma:

kul att läsa om skillnaden!! en hel del olikheter. Har du anpassat dig bra eller längtar du mest tillbaka till Sverige och "vår" kultur? :) kramis

#8 - - Elin - Design&Makeup:

sv: Okej, ja men det är för att folk inte vet bättre ^^ 4 år är ingenting, ja läste spanska i 4 år och jag minns typ ingenting. :o

#9 - - Anonym:

sv: Ja vi möts ju bara av falsk reklam nu för tiden..Ja precis, jag hade nog inte kunnat så bra engelska idag om jag inte hade tittat på engelska serier och grejer varje dag.

Hoppas den kommer sändas som orginal också :)

#10 - - Elin - Design&Makeup:

sv: jo Frankrike. Om man tittar på Eurovision så störs man så jäkla mycket av deras tolk som tydligen måste prata ut direkt där och inte endast i tv för frankrike.

#11 - - Josefin:

Kul att läsa om skillnaderna :)Älskar översta bilden!!

#12 - - Sofie:

Helt underbara bilder, Sara! :)

#13 - - michelle:

gud så fint

#14 - - Johanna:

Ååå vilka underbara bilder så fint de ser ut att vara

#15 - - Jani:

Jag funderar på att flytta dit. Har fått jobberbjudande, fast på en gång. det är att köra långtradare. Arbetsgivaren säger att man klarar sig på engelska, men jag kan lite tyska. Arbetsplatesen ligger i Mooskirchen, låter mysigt :)

#16 - - Emilie:

Roligt att läsa! Måste dock säga att både butikerna, dubbningen på bio samt engelska-kunskaperna är bättre i Wien ;) Så det gäller inte heeeela Österrike.

Frohe Weihnachten!

#17 - - Anonym:

Vart bodde du i österrike? jag bor nämligen här nu o har gjort de sedan i sommras, men här där jag bor säger de fortfarande danke :PKramar

#18 - - Sofia:

glömde skriva mitt namn ;)

#19 - - Mari:

Hej! Hittade just din blogg. Jättefin! Blev så nyfiken om att du bor i Österrike. Har en pojkvän som vill ha med mig dit till nästa år. Trivs du?/Mari

#20 - - Ebba:

Sjuuuuuukt fina bilder! Har du redigerat dem något eller är de helt original? :)

#21 - - eddie:

Hej! Tack för inlägget, vi åker till Innsbruck imorgon. Kul att höra skillnaderna, ska passa på att handla innan :)

#22 - - Anna:

ooh vad jag känner igen mig på alla punkter!! Är du kvar i Österrike eller har du flyttat norröver igen?

Svar: ;) nej bor inte kvar. Inte bott i Österrike sen 2009 så hehe!
Sara Eriksson

#23 - - maria at inredningsvis:

Trist med så mycket negativt om ett så underbart land:( jag funderar på att flytta dit då det är SÅ mycket mer är bättre än i Sverige som håller på att gå under med titanic :)

LOVE Maria

Svar: Beror ju verkligen på hur man läser det jag skrivit också :) jag saknar det, men andra saker saknar man inte med det landet. Så är det ju med alla länder! Har ju dessutom skrivit hur det är i Innsbruck/Tirol och nödvändigtvis inte hela landet :)
Sara Eriksson

#24 - - alexander:

vart bor du i österrike ??? jag va vart många gång i wien och allting e mycket bättre kläder e billigt och mat cigaretter massa saker många kan prata engleska du prata skit du har kompleks sticka till sverige vart e de allting dyrt och skatt 35 procent i österikke du har dubbel bätalning med skatt 23 procent

Svar: Jag bor inte i Österrike längre!!! Jag bodde inom Tirol! Sen när är det 35% skatt i Sverige?? Sist betalade jag 26%!!! Bättre kläder?? Samma som i Sverige?? Det här är vad JAG lade märke till!! Andra som bor/bott där kanske lägger märke till andra saker!! Skriv ett eget inlägg och berätta vad du tycker och låt mig ha mina upplevelser såsom jag upplevde det!!!!
Sara Eriksson

Till top