Månadens lukt och smak: Saffran

Gott & Mindre Gott / Permalink / 0
image802
Månadens lukt och smak blir såklart saffran =) vem kan undgå den underbara lukten av nybakade lussebullar fulla med mumsig saffran eller saffransmuffins. Julen är saffran helt enkelt och hyacinter hehehe men de får vara med ett annat år.

Trevlig December allihopa!


Lussebullar ca 35st: 
Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella lätt
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl mjöl

Garnering:
russin

Pensling:
1 ägg

Gör såhär:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.
image803
Till top