Inför licens för att få äga vissa hundraser

Candis / Permalink / 9
LISTAN KOMMER FRÅN AFTONBLADET!

Kategori A
innehåller de allra farligaste raserna och för att få en licens måste hunden uppfylla ett tydligt syfte, exempelvis som vakthund eller herdehund. Dessa hundar ska inte få finnas som sällskapshundar och röra sig fritt i samhället. Självklart måste också hundägaren vara specialutbildad på hundrasen.
 
Kategori B
har också flera av de egenskaper som finns hos hundarna i kategori A, men de är mindre och ofta är egenskaperna inte lika framträdande. Det kan exempelvis vara brukshundar och vallhundar. Licens ska endast kunna fås av myndiga personer. Personer som är dömda för våldsbrott, fängelsestraff över ett år eller brott mot djurskyddslagen ska inte kunna få licens. Varje hund ska innan två års ålder genomgå mentalbeskrivning. Ägaren ska genomgå någon form av hundutbildning.
 

Kategori C saknar de egenskaper som gör hundarna i A och B farliga, men har en sådan storlek att de kan bli farliga om de tränas till det eller uppfostras på fel sätt. Hundägaren bör genomgå en hundutbildning motsvarande valpkurs och unghundskurs, men någon licens för att äga en sådan hund ska inte krävas.

Kategori D innehåller alla andra hundraser och någon licens ska inte krävas.


Bästa förslaget på VÄLDIGT länge. Nu är det bara att hoppas att det händer också och inte bara är en massa prat! Dock tycker jag nästan att skatt borde betalas på hundar. När man måste lägga mer pengar på ett djur är de många som inte vill göra detta. Ju "farligare" hundras desto högre skatt helt enkelt! Allt för att oseriösa, farliga människor inte ska kunna och vilja skaffa hund för att det kostar pengar. Sen måste uppfödare sluta vara så pengagiriga och verkligen kolla upp människor som vill köpa deras hundar. Hade jag uppfödning hade jag aldrig sålt mina hundar till någon som såg oseriös ut, hur mycket pengar denne än bjöd. Man har ju sin egen bild av sånna människor. Ja ni förstår kanske vad jag menar iaf!

Källa: Aftonbladet


Bild från brevardanimalservices.com
#1 - - Sanna:

hej hej! halkade in på din sida och vill bara säga att jag älskar din design! superfin! :)

#2 - - Agnes:

ahaa... :/ vad synd... men tack så jättemycket ändå! :D

#3 - - Sofie:

jag skickar mejl med allt :) åker bort över helgen och du skrev att du vill den du gör designen åt ska finnas tillgänglig vid mejl och jag kommer inte att kunna vara det...ska vi bestämma en dag o tid som vi mejlar eller hur ska vi göra? :)

#4 - - nadia:

Jag har en respekt för hundar, sen jag blev påhoppad av en svart blod hund när jag gick i låg stadiet. save me!

#5 - - Kurt:

Det är bara ett problem med din lista - att du är helt okunnig. Det enda som gör t ex en St Berhard farligare än en pekinese är storleken. Det finns inga raser som är farligare än andra, möjligtvis undantaget pekinese och dvärgpudel som är ökända bland hundinstruktörer för att ha problem med psyket.

#6 - - Josefine:

Förslaget har många fel och brister. Ditt inlägg tyder ganska mycket på okunskap, så jag gissar att du inte har hund själv? Ska vi börja betala skatt på att ha hamster, katt och häst också?

#7 - - Josefine svarar:

Jag vet mycket väl varifrån listan kommer då jag följer diskussionen om den på diverse forum, bloggar och AF. Den kommer inte direkt från Folkpartiet, utan från två medlemmar i Folkpartiet från min stad.



Att behöva betala skatt för att äga hund låter i mina öron löjeväckande när vi redan har en väldigt hög skatt i Sverige. Hursomhelst, så är jag helt klart för någon form av hundkörkort/licens/whatever, men ett allmänt sådant och definitivt inte genom ett förslag som detta då det endast slår tillbaka på de seriösa medan de oseriösa fortsätter kringgå systemet. Vi har lagar kring hundägande idag, problemet är att de inte utnyttjas.



Ett förslag som detta skulle t ex drämma till Sveriges hundungdomar otroligt hårt. Många tävlande där är under 18 och innehar raser som t ex schäfer, bordercollie och liknande bruksraser. Åldern har ingenting med kunskapen.att göra. Dessutom, vart hamnar alla galna blandraser? Jag kan nästintill garantera att de hundar som attackerar och florerar runt i media INTE kommer från SKK-anslutna, seriösa hunduppfödare. De är snarare hemmabyggen med tveksamma föräldradjur utan dokumenterad bakgrund inom t ex hälsa och mentalitetsstatus. Det finns inga regler alls angående blandrasuppfödning idag, och det är det riktiga problemet. Det är de hundarna som springer runt och är aggressiva på gatan, det är de hundarna som lättast hamnar hos oseriösa ägare och hundstallen är överfulla av dem. SKK-uppfödare gör sällan någon vinning på sin uppfödning, de enda pengagiriga är blandrasuppfödarna som slipper ställa ut, meritera, tävla osv utan bara kan casha in direkt i egen ficka.



Nu blev detta långt, men jag hoppas att du och fler orkar läsa! =)

#8 - - Josefine svarar:

Glömde, vill även tillägga att storleken så som det anges i Kat C har väldigt lite med saken att göra. När det kommer till aggressivitet är det mentaliteten det handlar om, knappast storleken. Jag tycker författarna till förslaget har missat att gå igenom en hel del innan det postades.



För att citera hundexperten Linda Atmer som även gav ett svar till artikeln på AF: "Det är värre med en chihuahua som bits i hälsenan än en pitbull som går förbi"!

#9 - - Evalotta:

Hej! Slank in på din blogg på jag läste ditt inlägg om hundlicens osv..hur som haver! Jag är själv ägare till en Amstaff,som många kallar för kamphund. Ser stora problem med denna "lista" med olika kategorier av vilka hundar som ska klassas si och så...många säger ju bara att kamphundar är de som ska förbjudas,eller hållas hårdare,om jag säger så. Problemet är att dagens politiker (många av dem) inte ens vet vad en kampund är för något. De brukar skyllas på bakgrund och genetiska historia. MEN jag tror inte att sveriges befolkning faktiskt vet hur många raser som har exakt samma ursprung! Har en bra lista här. Vilken kategori ska vi placera dessa i??http://www.moloss.com/001/ptxt/breed.html

Till top